Wednesday, May 05, 2010

TUNNBRODBAKNING

The big day came: 5 th of May, Ursviken, near Skelleftea. Bagarstugan. Another baptism of Swedishness:tunnbrod baking! Elisabeth booked a day in bagarstugan ( baking house)
We were fascinated by the equipment of the bagarstugan.

Elisabeth, our tunnbrod baking mistress, brought all the ingredients. And a recipe.


The dough is made by a machine but the proportions of ingredients ( flower, milk, water, herbs, margarine) is only experience...



































































































Baka tunnbröd i bagarstuga:

smält margarin i en kastrull

tillsätt mjölk och vatten

värm till 37 grader

smula degen i en bunke

tillsätt sirap

mixa kryddor (fänkål och anis)

Tillsätt vätskan (vatten/mjölk)

tillsätt mjöl till "rätt" konsistens (erfarenhet)

arbeta degen smidig

häll upp degen på mjölat bakbord

dela degen i ca 32 lika stora delar (ämnen)

forma till runda släta bullar

täck med bakduk



ta ett ämne och lägg på väl mjölat bakbord

kavla med lätt hand med randig kavel, utan tryck, kavla från mitten och utåt - likt solstrålar

sopa ihop mjöl på brödkakan

vänd kakan

fortsätt kavla till önska storlek/tjocklek

sopa lätt med borste

nagga kakan

använd tunn spade för att föra över kakan till "fjölen" (stor skiva med handtag) vänd kakan

sopa rent från mjöl

för "fjölen" in i bakugnen för att grädda, gör en lätt "knyck" för att få av kakan från "fjölen"

grädda ca 30 sekunder. Under tiden ska kakan rotera för att inte brännas vid

ta ut kakan, sopa rent

skär i lämpliga bitar





sopa = barrer

soppa = sopa

såpa =jabón liquido



staket, =gärdsgård (jäschgård), skirhaga (dialekt västerbotten))



hjortron/hjortronsylt/mylta =mora boreal/camemoro

åkerbär= zarza ártica

lingon/lingonsylt = arándos rojos/confitura de árandanos rojos



kroppkakor = patatas amasada rellena

palt



rengulasch = gulasch de carne de reno



sopa colobina con patcones (con yuca)



västerbottenostpaj

knäckebröd

hårt tunnbröd

filmjölk med sylt

No comments: