Thursday, April 03, 2008

ORGASM & TANGO: Norrbottens-Kuriren

Orgasm i två fjärdedels takt- PITEÅ.

Tangon är inte politiskt korrekt. Mesiga män dansar inte bra. Inte heller stela feminister. Därför kan inte svenskar dansa tango.

- Men när männen lär sig att vara män och kvinnorna lär sig att vara prinsessor brukar det funka bra, säger det argentinska tangoparet Aisha och Viktor. Och sen kliver de upp scenen på Festspelen i Piteå Älvdal.

- När kommunikationen fungerar på dansgolvet, är tangon som en orgasm. Det är en sensuell kärleksakt som varar i tre minuter, säger Aisha, som utöver dansen är språkforskare och översättare.
Svårt för stela svenskar
Kärleksakt, orgasm och sensualitet.
Funkar sådant i Sverige?

- Det är inte så lätt, svenskar är ganska stela. Männen har svårt att ta för sig och kvinnorna har svårt att släppa kontrollen, säger Viktor, som är utbildad arkitekt men som bytte karriär för fem år sedan. Det fanns vackrare och ensammare kvinnor i tangon än bland arkitekterna, skrattar han.

- Samtidigt tror jag att för många svenskar är tango terapi. Svenskarna har svårt att närma sig varandra, att röra vid varandra och tangon blir en perfekt ursäkt, fyller Aisha i.
Aisha och Viktor bor sex månader om året i Buenos Aires. Resten av året är de på turné i Europa. Mellan åtta och tio länder brukar de besöka. Sverige återkommer de till varje år.

De älskar Sverige, trots att svenskar inte kan dansa tango.

- Vi har varit i Sverige fem år i rad. Men det är första gången vi är i norra Sverige. Det är så vackert, utbrister Aisha.

En enkel resa
I Piteå är tangointresset stort. Föreningen Piteå tango har funnits i flera år och anordnar kurser och danskvällar, många reser också till Buenos Aires för att förbättra sin dans.
Många Piteåbor har också trotsat regnet och kommit till Festspelen för att se Aisha och Viktor.

- De flesta som börjar med tango lägger av. Tango är svårt och det krävs mycket arbete för att bli bra. Men de 40 procent som fortsätter släpper aldrig taget. För tangon har ingen returbiljett, säger Viktor.
Vad är det som gör tangon så speciell?

- Tangon är den mest passionerade dansen och alla vill i grund och botten uppleva passion, säger Aisha och går upp på scen.
Viktor väntar på henne. Med kritstrecksrandig kostym och bakåtslickat hår.
Musiken är vemodig, det låter nästan som en klagan. Viktor för på gehör, Aisha följer som om hon vore en del av hans kropp.
Hon har rätt, det är en kärleksakt på tre minuter.
En orgasm i två fjärdedels takt.

Martin Ezpeleta
http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=917758

No comments: