We were fascinated by the equipment of the bagarstugan.
Elisabeth, our tunnbrod baking mistress, brought all the ingredients. And a recipe.
The dough is made by a machine but the proportions of ingredients ( flower, milk, water, herbs, margarine) is only experience...
Baka tunnbröd i bagarstuga:
smält margarin i en kastrull
tillsätt mjölk och vatten
värm till 37 grader
smula degen i en bunke
tillsätt sirap
mixa kryddor (fänkål och anis)
Tillsätt vätskan (vatten/mjölk)
tillsätt mjöl till "rätt" konsistens (erfarenhet)
arbeta degen smidig
häll upp degen på mjölat bakbord
dela degen i ca 32 lika stora delar (ämnen)
forma till runda släta bullar
täck med bakduk
ta ett ämne och lägg på väl mjölat bakbord
kavla med lätt hand med randig kavel, utan tryck, kavla från mitten och utåt - likt solstrålar
sopa ihop mjöl på brödkakan
vänd kakan
fortsätt kavla till önska storlek/tjocklek
sopa lätt med borste
nagga kakan
använd tunn spade för att föra över kakan till "fjölen" (stor skiva med handtag) vänd kakan
sopa rent från mjöl
för "fjölen" in i bakugnen för att grädda, gör en lätt "knyck" för att få av kakan från "fjölen"
grädda ca 30 sekunder. Under tiden ska kakan rotera för att inte brännas vid
ta ut kakan, sopa rent
skär i lämpliga bitar
sopa = barrer
soppa = sopa
såpa =jabón liquido
staket, =gärdsgård (jäschgård), skirhaga (dialekt västerbotten))
hjortron/hjortronsylt/mylta =mora boreal/camemoro
åkerbär= zarza ártica
lingon/lingonsylt = arándos rojos/confitura de árandanos rojos
kroppkakor = patatas amasada rellena
palt
rengulasch = gulasch de carne de reno
sopa colobina con patcones (con yuca)
västerbottenostpaj
knäckebröd
hårt tunnbröd
filmjölk med sylt
smält margarin i en kastrull
tillsätt mjölk och vatten
värm till 37 grader
smula degen i en bunke
tillsätt sirap
mixa kryddor (fänkål och anis)
Tillsätt vätskan (vatten/mjölk)
tillsätt mjöl till "rätt" konsistens (erfarenhet)
arbeta degen smidig
häll upp degen på mjölat bakbord
dela degen i ca 32 lika stora delar (ämnen)
forma till runda släta bullar
täck med bakduk
ta ett ämne och lägg på väl mjölat bakbord
kavla med lätt hand med randig kavel, utan tryck, kavla från mitten och utåt - likt solstrålar
sopa ihop mjöl på brödkakan
vänd kakan
fortsätt kavla till önska storlek/tjocklek
sopa lätt med borste
nagga kakan
använd tunn spade för att föra över kakan till "fjölen" (stor skiva med handtag) vänd kakan
sopa rent från mjöl
för "fjölen" in i bakugnen för att grädda, gör en lätt "knyck" för att få av kakan från "fjölen"
grädda ca 30 sekunder. Under tiden ska kakan rotera för att inte brännas vid
ta ut kakan, sopa rent
skär i lämpliga bitar
sopa = barrer
soppa = sopa
såpa =jabón liquido
staket, =gärdsgård (jäschgård), skirhaga (dialekt västerbotten))
hjortron/hjortronsylt/mylta =mora boreal/camemoro
åkerbär= zarza ártica
lingon/lingonsylt = arándos rojos/confitura de árandanos rojos
kroppkakor = patatas amasada rellena
palt
rengulasch = gulasch de carne de reno
sopa colobina con patcones (con yuca)
västerbottenostpaj
knäckebröd
hårt tunnbröd
filmjölk med sylt
No comments:
Post a Comment